Een gezin met meerdere kinderen kan erg hectisch zijn. Door de drukte en alle verschillende karakters is drama nooit ver weg. Onhandelbare kinderen, snel op de tenen getrapte ouders, chaos in het huishouden…

Hieronder 3 praktische basistips voor een fijnere balans in jullie hectische leven:

 1. Elk kind heeft idealiter een eigen plaatsje.
  Dit kan een hele opdracht zijn. Maar toch is het belangrijk om hier aandachtig voor te zijn. Elk kind, hoe jong of oud ook, heeft een eigen plekje nodig om op zichzelf te zijn, met zijn/haar spullen. Een plaats die hij/zij niet moet delen met iemand anders.
  Hierdoor krijgt het kind letterlijk en figuurlijk de ruimte om zich helemaal thuis te voelen. Probeer het! Je gaat zien dat je kinderen een pak minder ‘onhandelbaar’ worden. Ze hebben nu immers een plaats om zelf tot rust te komen en/of even te vluchten.
 2. Zorg voor een goeie organisatie van het huishouden en zorg voor orde!
  Chaos zorgt voor stress. Met een aantal kinderen is er sowieso al chaos 😃 Dus een goeie planning is de basis voor een fijn verloop van elke dag!
  Hierbij 2 tips die echt werken: Getest en goedgekeurd!
  Zorg voor een groot bord met een weekmenu en bereidt al een aantal gerechten voor die je makkelijk tevoorschijn kan toveren! Niet alleen makkelijk voor jezelf… Maar dan hoef je ook niet 100 keer te antwoorden op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ 😃
  Een extra tip voor heel erg grote samengestelde gezinnen: Probeer voor 2 afwasmachines te zorgen. 't Is misschien een rare tip. Maar niets zo vervelend als een aanrecht vol afwas 😉 Schept geen rust, die je echt wel kan gebruiken. Als je je trouwens beperkt in het aantal programma’s op je afwasmachine, kan je voor de prijs van 1 gemakkelijk 2 exemplaren bestellen! 😃
  Tenslotte is het ook een aanrader om ’s avonds de ontbijttafel klaar te zetten. Voorbereiden is de boodschap als de drukte de rust dreigt te verstoren.
 3. 30 min Quality time voor jullie beiden
  Net voor iedereen ontwaakt of net nadat iedereen naar bed gaat, neem 30 minuutjes voor je geliefde en jou. Niet zomaar, maar wees zo aandachtig mogelijk voor elkaar. Overloop eens welke fijne ervaringen jullie hebben opgelopen die dag in het gezin. Heeft iemand iets grappig gezegd, vond één van de kinderen jouw diner super lekker, was er iemand extra zorgzaam voor jullie huisdier, … Hier met elkaar over spreken en dankbaar zijn voor deze momenten zorgt voor extra verbinding tussen jullie. Zelfs al is de tijd beperkt als de kinderen het huis overnemen 😃

Laat een reactie achter