Skip to content

Het effect van een ongelukkige relatie op de kinderen in het gezin

Hoe krijgt de stress van jullie relatie de bovenhand…

“Ik wil niet naar school; ik ben zo bang !!!” Bram is 5 jaar en zit in zijn laatste kleuterklasje.  Samen met zus Lies (3) en broer Kamil (8) vormen zij een gezin van 5. 

Mama Ria is nog druk in de weer met de boterhammen en roept het uit “Gadverdamme Bram, is het nu weer van dat! Doe nu toch eens gewoon wat je moet doen en stop met zeuren!!!”

Papa Luc is al naar zijn kantoorjob vertrokken.  Hij vlucht een beetje van die drukte in de ochtend.  Hij heeft de deur achter zich dicht getrokken nog voor de kinderen aan de ontbijttafel zitten. Gisterenavond hadden Ria en Luc nog een hevige discussie over de werkdruk in het huishouden.  Oplossingen zijn er niet uit de bus gekomen.

Als je vanuit je prikkelbaarheid begint te roepen tegen je kind omdat het bijvoorbeeld huilt omdat het bang is… dan weet je dat het 5 na 12 is. 

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen in een gezin met hevige conflicten, mogelijk emotionele en gedragsproblemen ontwikkelen. Naast de ruzies en conflicten hebben ook emotioneel afstand nemen tussen de partners negatieve effecten op de kinderen.  Dit leidt tot afstandelijkheid tegenover hen.  Onderzoek wijst uit dat mannen die zich terugtrekken van hun vrouw, vaak ook niet meer beschikbaar zijn voor hun kinderen.

 Hoe werkt dat bij een kind?

  1. Chaos in het hoofd van jouw kind

Je bent gefrustreerd en gestrest door het voortdurende gekibbel met je partner.  Hierdoor ben je meestal strenger en minder consequent.  Voor een kind, van welke leeftijd dan ook, geeft dit onduidelijkheid in het hoofd en werkt dit ongehoorzaamheid in de hand.  Pubers gaan sneller met de deuren slaan, kleinere kinderen gaan zich misschien ‘verschuilen’ en zichzelf klein maken, … de reacties zijn uiteenlopend.  Maar duidelijk is dat jouw frustratie invloed heeft op de gehoorzaamheid van jouw kind.

 

  1. Je kind voelt zich niet begrepen/niet gehoord.

Als je zelf emotioneel uit balans bent, ben je niet in de mogelijkheid om je goed af te stemmen op je kind.  Je kan je moeilijker emotioneel openstellen voor de emoties van je kind.  Je gaat er aan voorbij…

Hierdoor komt jouw kind zorg en leiding tekort. 

Zorg eerst voor jezelf en je relatie.  Dit is de basis voor een goed leiderschap en emotionele verbinding met je kind(eren).  Hier al bewust van zijn in de eerste plaats en kleine stappen zetten in de goede richting, kan al zorgen voor een positief effect op jouw kinderen. 

Als we ons gehecht voelen met onze geliefde, dan vinden we het meestal makkelijker om goede ouders te zijn en om onze kinderen een veilig toevluchtsoord en een beschutte basis te bieden.  Dan leren onze kinderen om op een positieve manier om te gaan met hun emoties en verbinding te maken met anderen.. 

Veilig gehechte kinderen zijn gelukkiger, sociaal vaardiger en veerkrachtiger bij stress. 

Een van de mooiste dingen die je kan doen is een liefdevolle relatie met je geliefde opbouwen.  En dat is een wetenschappelijk aangetoond feit, niet enkel een heel romantische gedachte. ?

Succes!

 

 

 

 

Laat een reactie achter