Skip to content

3 Gouden tips om ontrouw te overleven binnen je relatie

“Het voelde alsof mijn hele bestaan was weggevaagd. Zomaar. Ik was er zo kapot van en  ik moest me ziek melden op werk.  Ik ben 2 dagen niet uit mijn bed geweest. Ik kon niet stoppen met huilen.  Ik kon nauwelijks rechtop staan. Ik at niet meer.  Ik heb in 30 jaar nooit zoveel pijn gevoeld.  Hoe kan dat? Er is toch niemand overleden?” vertelt een 32 jarige jonge vrouw me.

De openbaring van een verhouding maakt je kapot. Het voelt als verraad op vele niveaus: bedrog, verlating, afwijzing, vernedering; alles waar liefde ons tegen beloofde te beschermen.

De onthulling is een cruciaal moment in het huwelijk.  De schok van het ontdekken spoort ons aan om ofwel te vechten, ofwel te vluchten ofwel te bevriezen… Of doen we deze dingen afwisselend in een stroom aan verschillende emoties?

Als jij diegene bent die bedrogen is, is het belangrijk om jezelf de tijd te geven.  Het is geen event, geen actie… het is een proces en niemand kan jou zeggen hoeveel tijd je nodig hebt.

Mijn 3 gouden adviezen voor jou zijn:

  1. Luister naar jouw partners verhaal en probeer de diepere gevoelens te ontdekken.
  2. Bedenk dat je niet alle details hoeft te kennen die je mogelijks liever nooit zou weten.
  3. Stel vragen om je vertrouwen en jezelf terug op te bouwen

Hoe moeilijk het ook is, zeker de eerste dagen wanneer je verlamd bent… Maak niet dadelijk grote beslissingen.  Ook wraak nemen geeft enkel een kort gevoel van behagen, maar zal zich wreken op lange termijn.  En tenslotte, wacht niet om professionele hulp in te roepen.

Aan elk verraad gaat een liefdesverhaal vooraf.  De ontdekking van een affaire kan je helemaal verteren. Zo erg zelfs dat je vergeet dat het maar één hoofdstuk is van het grotere verhaal over jullie als koppel.

Jullie kunnen hier sterker uitkomen.  Dit kan de eerste dag zijn van jullie vernieuwde huwelijk.   

Laat een reactie achter