Denk jij werkelijk dat jij de enige bent die last heeft van het feit dat jij gestresseerd bent?  Dat jouw problemen enkel de jouwe zijn? 

Stress werkt niet in silo’s… Het beïnvloedt jouw omgeving. En niet in het minste jouw intieme relatie.

Het werkt enorm besmettelijk en uiteindelijk zal het jouw relaties impacteren.  De effecten van stress kunnen grote moeilijkheden veroorzaken die in andere omstandigheden volledig vermeden hadden kunnen worden.

Uiteindelijk kan het jullie zelfs breken omdat jullie elkaars negatieve emoties constant uitwisselen en zelfs versterken.

#1 Stress Symptoom – Geen verbale filter

Heb je bij jezelf al eens gemerkt dat je ineens kan uithalen naar iemand die je niet eens kent?  Zoals bijvoorbeeld in het verkeer… met een reactie die totaal buiten proportie is voor de situatie? 

Heb je ooit al eens iets gezegd tegen je geliefde waar je vlak erna spijt van had?

De foute dingen op de foute moment zeggen kan zorgen voor schade in relaties. Zeker in intieme relaties. Voor de ontvanger kunnen de woorden nog jaren nazinderen.

#2 Stress symptoom – Fouten

Onder stress maak je meer fouten.  Focus wordt lastig.  Dit omdat ons brein onder stress in ‘Vlucht’ of ‘Vecht’ modus gaat. Dit betekent concreet dat we beslissingen minder onderbouwd kunnen maken omdat ons logisch denkvermogen verdwijnt.

Bedenk eens welke fouten jij hebt gemaakt in jouw relatie wanneer je jezelf down voelde? Moest je jezelf meer tijd hebben gegeven om te reageren; had je dan een andere reactie gegeven?

#3 Stress symptoom – Slechte voeding

Stress heeft een enorm groot effect op diegene waar je het kortste bij staat.  Uit een recente studie is gebleken dat obesitas bij kinderen in directe verbinding staat met stress bij de ouders. 

Dit omdat hogere stress bij ouders ervoor zorgt dat er slechtere beslissingen worden gemaakt wat betreft voeding. Meer ‘makkelijk’ eten zoals afhaalmaaltijden en ook uit eten gaan bevordert de kwaliteit van de voeding niet.  Ook zijn gestreste ouders minder ‘aanwezig’ voor hun kinderen.

Het mag duidelijk zijn dat stress een effect heeft op jouw eetpatroon en dat van jouw geliefde en gezin.

#4 Stress symptoom – Gevoeligheid

Wanneer je gestrest bent, is jouw perceptie op situaties bevooroordeeld; je voelt meer negativiteit en bent extra gevoelig.

In intieme relaties veroorzaakt dit ongetwijfeld meer conflicten en communicatie stoornissen.  Jouw partner weet vaak niet wat er aan de hand is en blijft verdwaast achter met gevoelens van hopeloosheid.    

Bij langdurige gevoeligheid bij één van de partners, zal de relatie uiteindelijk stranden.  Geen enkele geliefde houdt een gevoel van niet waardevol te zijn voor zijn/haar partner een eeuwigheid vol.

Om ervoor te zorgen dat stress jouw persoonlijke relaties niet schaadt, moet je leren jouw stress te beheersen op een gezonde en effectieve manier. 

Accepteer dat het leven er voor jou is en niet dat het jou zomaar overkomt.  Alles gebeurt om een reden.

Iedereen ervaart stress en heeft zijn eigen hobbelige weg.  Als jij jouw weg omarmt, zullen jouw persoonlijke relaties hier maximaal van profiteren.

Veel succes,

Liefs,

Ans

Laat een reactie achter