Kort gezegd; woorden doordrongen van emotie zorgen voor krachtige communicatie.  Woorden op zich zijn al sterk, maar niet zo doordringend als ze beladen zijn met menselijke gevoelens.  Haat, Liefde, boosheid, zorgzaamheid, compassie, … zijn deel van het brede spectrum aan emoties en beschikbaar voor ons allemaal.

Emotie is dus wat onze taal krachtig genoeg maakt om een taak uit te voeren, een doel te bereiken, iemand tot actie aan te zetten, een probleem te corrigeren of een oplossing te vinden voor een uitdaging.

We hebben het volledige spectrum nodig als mens. Toch wordt het moeilijker als het om communicatie met onze geliefden gaat. Omdat we dikwijls zowel liefde als haat voelen in een bepaalde situatie.  Wanneer je dat voelt, is het des te belangrijker om dat uit te drukken.

Denk maar eens aan je kinderen.  “Ik hou van je, maar wat je daar doet vind ik niet ok.” Of “Ik hou van je, maar ik ben ongemakkelijk waar je naartoe wil gaan

Het kan heel moeilijk zijn en ook heel erg intens om zowel de liefde, als de haat te verwoorden aan je geliefden.  Zowel aan je kinderen, maar ook in het bijzonder aan je partner.  Toch is er geen andere weg dan dit te leren. Je moet je gevoelens uitdrukken; je kan het niet gewoon negeren. Als het doet vanuit de ik-vorm én hierbij nog eens zonder oordeel je gevoel uitspreekt kan je heel veel bereiken.

Houd er ook altijd rekening mee dat je emoties goed moet meten.  Als je emoties goed gebalanceerd zijn zal je geen overdreven reactie geven bij het maken van een klein punt.  Een explosie aan emoties zorgt zelden voor een goed resultaat en kan een omgekeerd effect hebben.

Don’t shoot a cannon at the rabbit.” Is een veelgebruikt gezegde…

Voel je zelf dat je niet altijd gebalanceerd bent in je emoties; maak dan wat meer tijd voor me-time.  Je bent overprikkelt en toe aan een grote portie zelf-liefde en zelf-zorg om je terug in balans te brengen.

Veel succes,

Laat een reactie achter