Wanneer we kwaad worden of ons geïrriteerd voelen in onze relatie; komen we in een overlevingsmodus waar we geen veiligheid meer voelen. Niks gaat volgens plan en we voelen ons afgewezen.

We gaan dan proberen om de situatie terug onder controle te krijgen. 

En één van de meest voorkomende manieren, maar ook de meest schadelijke, is onze partner straffen.

Straffen verergert enkel de situatie en duwt jullie nog verder uit elkaar.  En daardoor wordt je nog onzekerder, want je hebt nog minder controle dan je al had.

Het moment dat je je partner straft, is de kans groot dat je een diepe wonde maakt.  Er zit geen enkele liefde in straffen…  Alleen pijn, afwijzing en verdriet.  Je partner voelt zich alleen en onbegrepen.  Om zichzelf te beschermen zal je partner een muur rond zich bouwen om zichzelf van meer pijn te behoeden.

Wanneer het straffen telkens opnieuw gebeurt, kan er een vertouwensbreuk ontstaan.  Indien 2 mensen toch beslissen om in de relatie te blijven, zal er op langere termijn een grote emotionele, psychologische en spirituele verdeeldheid zijn. 

Wat is dan het alternatief voor straffen?  Want je wil natuurlijk wel duidelijk maken wanneer je iets graag anders wil. 

Simpel gezegd komt het neer op 2 sleutelingrediënten: Speelsheid & vriendelijkheid

Als je écht je relatie wil omvormen, moet je de kracht van ‘De honingpot’ begrijpen.

Meerdere studies hebben reeds bewezen dat met beloning veel meer te bereiken is dan wat straffen ooit kan bereikt worden.  

Het grootste voorbeeld is de peuters potjes training. Zou je je kind bestraffen wanneer het niet op het potje gaat?  Of ga je het belonen als ie het wel goed gebruikt? Elke ouder weet dat het laatste het best werkt.  Zelfs de peuter’s intentie om het potje op te gaan kan al beloond worden.  Zo ga je de inspanning al belonen en op die manier leidt je jouw peuter tot het grote potjes succes.

De ‘honingpot’ van de relatie heeft alles te maken met een opening maken in jouw relatie.  Wanneer je je open en kwetsbaar opstelt, zelfs in de moeilijke momenten wanneer je bang, boos of verdrietig bent, en je kiest er dan voor om te zeggen; ik hou van mijn partner en ik wil niet nog meer pijn veroorzaken; dan vecht je écht voor je relatie. Je giet eigenlijk je partner onder de zoete honing.  Vergelijk het met het overgieten van beloning voor wie je partner is.

De focus moet liggen op je liefde en je speelsheid in plaats van het straffen van iemand in de relatie.  Door je partner te benaderen met vriendelijkheid, begrip, ben je bezig om je geliefde aan te moedigen om voor jou hetzelfde te doen.  En op die manier kan je zoveel beter communiceren met elkaar. Je deelt je moeilijkheden in plaats van het te bekijken van een afstand. Je voelt je zoveel dichter bij elkaar op deze manier.

Speelsheid en vriendelijkheid zijn geen constante in relaties.  Bekijk het als spieren.  Als je er dagelijks wat mee doet, worden ze sterker. En kan je ze voor jou laten werken.  Het is iets dat kan blijven evolueren. 

Wanneer we elkaar met speelsheid en vriendelijkheid benaderen, zijn we elkaar aan het trainen hoe je voor elkaar hoort te zorgen. Als je hierin slaagt, zal je dagelijks van de honing proeven. En beetje bij beetje wordt je verslaafd aan de zoete smaak…

Veel succes,

Laat een reactie achter