Coaching met paarden door Ans Verlooy

Foto_boerderij_1

De kracht van de kudde

Een paard is een kuddedier.  De kudde is van levensbelang en daarom is het belangrijk dat deze kudde veilig is. Die veiligheid wordt gecreëerd door samen te werken.
Samenwerking met andere paarden levert een betere overlevingskans. Daarom is het belangrijk dat de kudde een goed team vormt. Ieder paard heeft een belangrijke rol binnen de kudde. Paarden voelen haarfijn aan wanneer er gevaar dreigt. Bij onveiligheid gaat een kuddedier vluchten of vechten.

Paarden voelen het aan wanneer een ander paard niet in balans is, zowel emotioneel als fysiek. Het is in het belang van veiligheid van de kudde dat zo een paard erop gewezen wordt dat het niet in balans is en omdat dieren open en eerlijk zijn in hun communicatie, draaien ze er niet omheen. Ze leggen meteen een vinger op de zere plek.

Dit zijn exact de kwaliteiten die we gebruiken bij paardencoaching.

Wanneer wij als mens tussen de paarden gaan staan, vormen wij een onderdeel van die kudde. Het paard zoekt instinctief naar zijn plek in deze vernieuwde kudde. Hij tast af of je als mens een leider of een volger bent en geeft ons direct non-verbaal feedback over onze positie en houding. Voor paarden is al snel duidelijk wie we zijn, wat we voelen en waar we nog iets te doen hebben. Is er sprake van onverwerkte emoties of zijn er verborgen angsten? Is wat je laat zien ook veilig voor de kudde? Of laat je juist datgene zien wat de kudde nodig heeft?

Waarom coachen met paarden?

Paarden zijn uitstekende coaches.
Paarden zijn zeer sensitief, veroordelen niet en leven in het hier en nu. Ze voelen jou.  Een paard reageert op je innerlijke gemoedstoestand en houdt je als het ware een spiegel voor waardoor je zelf tot inzichten komt.

Ray Hunt

Tijdens een coachingssessie maak ik gebruik van coachingsmethodieken. Jij voert, als persoon die gecoacht wordt, opdrachten uit met het paard. Er wordt niet op het paard gereden, dus het zijn opdrachten waarbij je vanaf de grond naast of in de buurt van het paard bent.

Paarden kunnen niet praten zoals mensen, maar communiceren voortdurend met elkaar en dat doen ze bij een paardencoachingssessie ook met jou. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht, leiderschap, enz…

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat paarden zelfs in staat zijn positieve en negatieve gezichtsuitdrukkingen van mensen te onderscheiden.

Paarden kunnen met hun gedrag en reactie op jouw gedrag dus waardevolle informatie en inzichten geven over jezelf en jouw gevoel. Met paardencoaching maken we gebruik van de kracht en energetisch vermogen van het paard.

paard
IMG-6110

Ans als coach

Ik, als paardencoach, analyseer het reactiegedrag van het paard en door het stellen van gerichte vragen kunnen we samen tot een goede analyse van jouw gevoel komen. Ik zorg er ook voor dat je geen gevaar loopt in de momenten met het paard.

Waarbij kan ik en mijn co-coach paarden
jou helpen?

Vragen waarmee mensen tot bij mij komen:

  • Ik loop in mijn leven steeds tegen dezelfde problemen aan; keer op keer opnieuw.
  • Ik voel me zo moe, uitgeblust. Zonder kracht.
  • Ik heb het gevoel dat ik leef voor anderen.
  • Het voelt alsof ik geen recht heb op deze plek.
  • Ik heb last van chronische lichamelijke klachten
  • Ik ben heel erg gevoelig en expressief in mijn emoties terwijl daar niet altijd een gegronde aanleiding is.
  • Wat is er met mijn kind aan de hand?
  • Wie ben ik? Is dit wel het leven dat ik verder wil leven…
  • Ik begrijp niet waar mensen het over hebben als ze spreken over ‘verbinding’. Ik voel dat niet en zou liever op mezelf zijn.
  • Ik voel me ouder van mijn eigen ouders.
paard
Foto_boerderij_1

Hoe werkt het?

Een coaching sessie met paard neemt 1.5u tot 2u in beslag. We nemen onze tijd.

Je boekt deze per sessie, naargelang je het zelf nodig acht, met een tussentijd van minimum 2 weken.

Een mailtje naar coach@ansverlooy.be volstaat om mijn online agenda door te krijgen om dadelijk een sessie in te boeken.

Deze unieke coaching methode raad ik ook ten zeerste aan in het coachingtraject van ‘Jezelf op nummer 1!’

Aan jou de keuze…

Adres: Boerderij, Koning Albertstraat 110 – Geel